XVIII. Szegedi Borfesztivál


Már az első fesztivál óta járok a Borfesztiválra. Szegeden felnőve láttam amint először csak pár napig tart, majd egy hétig, mostanra már 10 napig. Ez nem csak azért jó, mert így többször ki lehet menni, hanem azért is, mert az elején igen gyakran volt, hogy pont azon a pár napon romlott el az idő.

A fesztivál a főtéren, a Széchenyi téren van. Fa bódékba pakolnak ki a különböző bor árusok. A legtöbb pesti hasonló eseménnyel ellentétben nincs belépődíj. Elég nehéz is lenne, mivel egy teljesen nyílt területen van. Ezt igen okosnak találom. Régebben, amikor még Szegeden laktam, előfordult, hogy hazafelé menet megálltam valamelyik árusnál egy pohárka borért.

Az idei Borfesztivál már egy egész ünnepség sorozat része. A Klauzál térre, ami a sétáló utcán, a Kárászon van, Gasztroudvart szerveztek és egy színpadon is különböző zenei programokat lehet megtekinteni. A jövő hétvégén pedig a Dóm téren Haditábor lesz, ahol a hadviselés történetéről tudhatnak meg dolgokat az érdeklődők. Ugyanekkor a Belvárosi hídon az éves Hídi vásár zajlik majd.

Első látogatásom az idén szombatra esett. Ezt különösen viccesnek találtam, mivel pont Ivó névnap volt. Hát ezt meg kellett ünnepelni. A Borfesztivál úgy az igazi, ha az ember ott is ebédel. Tehát felkerekedtünk anyukámmal. Az étel kínálat nagyrészt a szokásosnak bizonyult. Hagymás krumpli, hurka, kolbász, gyros, hekk. Mi a sor legvégén találtunk nekünk tetsző ételt. Én kakukkfüves csirkét ettem. A hús porhanyós volt, egyáltalán nem volt kiszáradva. A fűszerezés is pont megfelelő volt. Vegyes salátával ettem, ami tökéletes volt a meleg napra. Lehetett rá kérni szószt is, de mivel az tejfölös volt, így azt nem kértem. Édesanyám vegyesen kért hagymás krumplit és dinsztelt káposztát. A káposzta egy kicsit savanykás volt, de ez nem feltétlenül hiba. Anyukám édesebben szereti viszont.

Bort hozzá egy közeli kiállítótól vettem. Mustra a neve és félédes fehérbor. Kellemes volt az ételekhez, mert elég savas, de finoman édeskés volt. Két deci pont elég volt belőle, de olyan finom volt, hogy végül még ittunk két decit sétálás közben.

Ahogy nézelődtünk, a bejárattól nem messze árult az egyik boros nagy pereceket jó áron, így azt is vettünk, mielőtt a bor a fejünkbe szállt volna.

A Gasztroudvart is megnéztük. Sajnos nem találtunk ott igazán különleges dolgokat, főleg azok voltak, akik általában az ilyen eseményeken meg szoktak jelenni. A rétes, kürtös kalács, marcipános édességet, kolbászok. Ez még eddig nem volt, talán jövőre ez is jobb lesz.

A melegben muszáj volt fagyizni. A Dóm térhez közel mentünk el egy cukrászdába. A fagylalt választék nem óriási, de finom és változatos ízeket lehet ott találni.

Összességében a nap igen jól telt. A Borfesztivál az idén nagyobb, mint valaha. Mindenki meg tudja találni a hozzá illő ételt és italt. A szép időben pedig jól el lehet tölteni pár órát.

Comments

Popular posts from this blog

Food Diary #7

2014

2015 January - June